BOEK – BUITENGEWOON INDIA  IS KLAAR!

Het boek BUITENGEWOON INDIA werd op 7 februari in het Museon in Den Haag gepresenteerd.

Het boek gaat over twee buitengewone groepen in India. Allereerst de kinderen met diverse beperkingen uit het kindertehuis Bal Anand in Mumbai. Na hun 18de jaar mogen zij daar niet meer wonen, daarom is voor hen Zorgboerderij Umang gerealiseerd, waar ze een menswaardige woon-en werkomgeving hebben en in harmonie met elkaar kunnen leven. De andere groep is een van de vele volken die al honderden jaren in India wonen.

De Warli, met een heel eigen cultuur die een ecologische visie uitstraalt en interessante schilderingen voortbracht. Warli kunstenaars maken nu prachtige hedendaagse voorstellingen van hun dagelijks leven.

Eigenlijk is het meer dan een boek…Het zijn twee boeken en middenin zitten een Umang-Verjaardagskalender en Warli-Kijkplaten. Dit deel kan opgehangen, maar ook neergezet worden op tafel, bureau of kastplank.

Het is een Familieboek, waarmee jong en oud samen aan de gang kunnen gaan. Met spelletjes, recepten, verhalen en speelgoed maken.

 Het kan besteld worden via de website : www.stichtingbalanand.nl

Of per email : karinwiering@gmail.com

De kosten van het boek zijn 15 euro, waarbij iedere cent voor de Zorgboerderij Umang is.

Als het opgestuurd moet worden is het 20 euro inclusief verpakking en porto.

Bij de financiële adoptie van een kind of jongere met beperkingen in Bal Anand of Umang met een contract van 10 euro per maand gedurende 3 jaar krijgt u het boek gratis (dit is natuurlijk de mooiste en beste keuze!!) 

Het boek is ook te koop in het Museon in Den Haag

Voortgangsverhaal JUBILEUMBOEK D.D. 15-09-2016

Dit is alweer de vierde editie over het ontstaan van het Jubileumboek. Het boek dat gaat over twee buitengewone groepen. Allereerst de jongeren, de bewoners van UMANG, en daarnaast over de WARLI, een van de vele volken in India met een heel eigen cultuur. De Warli wonen niet zo ver van Umang en de gebouwen op de zorgboerderij zijn dan ook gedecoreerd met de specifieke schilderingen van dit volk. In het boek krijgt de geschiedenis en het reilen en zeilen op UMANG een plek, maar ook over het Warli-volk is van alles te lezen en te bekijken. Inmiddels heb ik een drukker gevonden, die het aandurft de uitzonderlijke vormgeving onder handen te nemen. In dit stukje wil ik drie zaken uit de doeken doen, die momenteel spelen.

Om te beginnen de onthulling van de titel. Al enkele keren is een cruciaal woord gevallen in de verslagen, dat preludeerde op de titel……..en die is : ‘ BUITENGEWOON INDIA ‘

Want dat zijn ze, de jongeren op Umang : buitengewoon ! En dat geldt ook voor de Warli.

Vervolgens wil ik graag twee mensen introduceren die een rol van belang spelen bij het ontstaan van het boek. Mensen, in India en Nederland, met wie ik wekelijks enkele keren contact heb.

In Nederland is dat Annemieke Laghuwitz.WARLIDAME_1

 

 

 

 

 

 

Met haar ben ik 30 jaar bevriend. Van oorsprong is zij jeugdbibliothecaresse, en altijd al veel bezig met het vormgeven van de voorlichtende en educatieve bibliotheekpublicaties. Daar heeft zij zich door opleidingen verder op toegelegd, en is haar eigen bedrijfje gestart. Los daarvan maakt ze prachtige schilderijen ! Zij heeft aangeboden om mijn ideeën en ontwerpen om te zetten voor de computer en drukker. Een enorme klus. Last but not least, zij doet dit als vrijwilligster, wil hiervoor geen loon, en steunt Umang op deze wijze groots. We zijn haar hier uiteraard heel dankbaar voor.

De andere persoon, Phiroza Tafti, woont in Dahanu in India, en was in oktober 2015 mijn gids in Warli-land.

WARLIDAME_2

Zij woont al 30 jaar in het Warli-gebied, doet constant onderzoek en zet zich actief in om de positie van de Warli-mensen te verbeteren. Op iedere vraag van mij per computer reageert zij met een bombardement aan informatie. Vele emails en soms wel 10 Whats app-jes op een dag. Regelmatig valt bij haar op de mangoplantage het internet uit, en dan is er een pauze, en kan ik even ademhalen…..

Genoeg nu over het werk aan het boek. Als het klaar is willen we het graag feestelijk presenteren.

Het Warli-project: familieboek voor jubileum

14-12-2015

In de vorige Nieuwsbrief was al te lezen over het Familie-Jubileumboek.

Ter voorbereiding ben ik in oktober naar India geweest.

Het was een spannende expeditie. De eerste week reisde ik door het gebied van het Warli-volk noordelijk van Mumbai, samen met Surabhi Khanna, de dochter van Indiase vrienden. Zij is ontwerpster, en was mijn tolk, want de meeste mensen spreken daar geen of weinig Engels, maar Marathi. We konden logeren bij Phiroza Tafti, een activiste op het terrein van ecologie, onderwijs en de Warli cultuur. Met ons drieen reden we over landweggetjes naar gehuchten en dorpjes waar de Warli wonen. We bekeken de traditionele schilderingen op de muren van hun woningen, maar ook de kunstwerken van Warli schilders en schilderessen, die werken op papier en canvas. Ze vertelden boeiend over de afbeeldingen van het dagelijks leven,  maar ook hadden ze hun eigen ervaringen en verzonnen gebeurtenissen geschilderd. Soms hadden deze kunstenaars in India gereisd en workshops gegeven op scholen en musea. Anderen waren zelfs naar het buitenland geweest.

P1230985

Overal zocht ik naar de tekeningen ‘ in de werkelijkheid ‘, en vond er vele.

Mensen bezig met de rijstoogst, todi-tappen in de palmbomen, het bespelen van het tarpa-instrument, ossenwagens, het water putten.

Te veel om op te noemen.

P1240062

Ook bezochten we scholen en werkplaatsjes waar de Warli cultuur en hun afbeeldingen een rol spelen.

P1250296

Het was een waar avontuur. Surabhi noemde het ‘ Ellis in Warli-land ‘ . Ik voelde me inderdaad, te midden van die andere wereld, vele dieren, natuur, hitte en wonderbaarlijk gastvrije mensen een soort  ‘ Ellis in Wonderland’ .

P1240790

Vervolgens reisden we via Mumbai en Bal Anand naar Umang, waar weer geheel andere doelen wachten. Natuurlijk het fotograferen van het dagelijks leven en het interviewen van de bewoners en werknemers, maar ook het geven van diverse workshops, waarin de Warli een rol speelden.

Met deze eenvoudige geometrische tekeningen is iedereen op Umang al vertrouwd, omdat ze overal geschilderd staan op de muren van de zorgboerderij.

Ik was benieuwd welke technieken en materialen bij de jongeren zouden aanslaan. Wat kunnen ze, en wat vinden ze leuk ? Om dit uit te proberen had ik mijn koffer volgeladen met handvaardigheids-spullen.

We gingen zeefdrukken, met klei werken, linosneden afdrukken op textiel.

Allemaal nieuwe dingen doen. Het enthousiasme was groot ! Het was een feest ! Ook maakten we vlaggetjes voor de opening van de Gezondheids- en Activiteitencentra. Ieder een eigen product. Ze waren er erg trots op.

Workshops, om nieuwe producten te leren maken, is duidelijk een goed doel. Als deze voorwerpen kwaliteit hebben kunnen ze ook verkocht worden, en is er een bron van inkomsten voor de toekomst. P1250034

Voor mij was het een indrukwekkende tijd. Ik was verrast over de zorgzaamheid, die de bewoners voor elkaar koesteren.
Het is een echte hechte Umang-familie.

Sinds ik terug ben in Nederland, probeer ik deze vele indrukken te laten bezinken, en ben bezig een vorm te bedenken voor het Jubileum-Familieboek. Ik vind het een mooie uitdaging.

Met mijn meer dan 2000 foto’s en filmpjes heb ik inmiddels een PowerPoint gemaakt, bedoeld voor geïnteresseerden in dit project.

Laat me weten of u een van hen bent……..

Ellis Mensinga


Op de vrijwilligersbijeenkomst jongstleden 31 mei  herinnerde ik ( Ellis Mensinga ) de aanwezigen eraan, dat de Stichting in 2016 10 jaar bestaat. Een jubileum dus. Het bestuur  is van mening dat het leuk en zinvol is dit te vieren. Ondermeer met een Jubileumboek. Het boek wordt een familieboek, voor jong en oud. Het zal gaan over het dagelijks leven op de zorgboerderij Umang, en ook zal het Warli-volk er een rol in spelen.

WARLI_6

 

 

 

 

 

 

Waarom?

In India leven al vanouds heel veel verschillende volken, met een heel eigen cultuur. De Warli is daar een van. Zij leven in de regio niet ver van Umang. Bij de bouw van de zorgboerderij is gebruik gemaakt van de tekeningen, die de Warli al sinds mensenheugenis maken op de lemen muren van hun hutten en huizen. Dit was een idee van Sulu Kalro, onze doortastende directeur !

Het is dan ook een feest om al bij aankomst op Umang bij de inrit geconfronteerd te worden met de heldere decoraties, die hele verhalen vertellen. Deze elementen wil ik gaan verwerken in het Jubileumboek.
Hiervoor reis ik in oktober naar India om ter plekke op Umang en bij de Warli mensen te observeren, te interviewen, en foto’s te maken.
Het wordt een spannende expeditie ! Ik zal jullie op de hoogte houden via de sociale media.

Ellis Meninsga

WARLI_3WARLI_5

 

WARLI_1