Mogen wij u voorstellen…

De kinderen van Umang

Op Umang wonen onze vaste bewoners. Kinderen en jongvolwassenen zonder familie die allemaal een beetje extra zorg nodig hebben maar op Umang toch min of meer zelfstandig kunnen wonen en werken. Wij stellen ze graag aan u voor!

Aarti (junior)

Aarti (junior)

Aarti is een meisje wat gevonden is door de politie, er is dus verder weinig over achtergrond bekend. Ze heeft een bottentest gehad, om te kijken hoe oud ze ongeveer is, en geschat wordt dat ze in 2006 geboren moet zijn. Op 17 december 2007 is ze in Bal Anand gekomen.
Aarti is slecht ziend. Ze kan daarbij niet lopen en is heel gevoelig voor aanrakingen.  Haar ontwikkelingsniveau is erg laag.
Dankzij alle aandacht die ze krijgt op Bal Anand en de verschillende therapieën gaat ze steeds meer op ontdekking en leert ze steeds meer dingen bij. Ze lacht als je haar naam noemt. Als ze honger heeft gaat ze geluiden maken met haar bed of ze begint te huilen. Ze lust van alles.

Door fysiotherapie kan ze nu met hulp een paar stappen zetten en ze kan haar handen een beetje gebruiken.

Kishore

Kishore

Kishore is een vrolijk mannetje, ondanks zijn handicaps. Hij is spastisch en kan daardoor ook niet lopen. Daarbij kan hij niet praten. Toen hij al wat ouder was is hij gevonden door de politie. Waarschijnlijk hebben zijn ouders hem ergens achtergelaten omdat ze zagen dat hij gehandicapt was en niets kon. Gelukkig heeft de politie hem naar Bal Anand gebracht. Daar heeft hij al een hoop geleerd. Zo kan hij heel goed zelf naar de wc en hij kan zelfstandig eten. Hij woont inmiddels op Umang waar hij het heerlijk vindt! Hij houdt van muziek en helpt mee in de tuin bladeren opvegen. Hij vindt het leuk als er grapjes worden gemaakt.

Munna

Munna

Munna is geboren in 2002; hij is door de politie op straat gevonden in september 2007. Daarna is Munna in Bal Anand terecht gekomen. Doordat Munna toen niet aan de politie kon vertellen wie hij was of waar hij vandaan komt, weten we eigenlijk niets van de achtergrond van hem. Eenmaal binnen bij Bal Anand, is hij enorm ontwikkeld en gegroeid. Munna heeft een verstandelijke beperking en hij loopt met behulp van een rollator.  Hij kan zichzelf verzorgen en hij kan in volledige zinnen spreken.

Hij houdt ervan om dingen met anderen samen te doen en hij vindt het leuk om te tekenen en kleuren. Hij zit op het voorbereidend beroepsonderwijs waar hij leert verven, Diya’s kleuren, z’n eigen naam schrijven, enveloppen vouwen etc. Hij doet veel klusjes voor de verzorgers. Ook hij krijgt zaterdags fysiotherapy in het ziekenhuis waardoor hij nu kan lopen met steun van een rollator.

Vansh

Vansh

Vansh is geboren op 13 Juni 2003. Hij is overgekomen vanuit een ander kindertehuis in 2006 waar hij in verband met zijn handicap therapie zou moeten krijgen die ze hem daar niet konden bieden. Hij is verstandelijk en lichamelijk beperkt.   In Bal Anand heeft hij veel therapie gehad waardoor hij nu ongeveer 15 minuten kan lopen zonder hulp. Hij gaat overdag naar school waar hij leert om z’n eigen naam te schrijven en  om woorden over te schrijven.
Hij kan goed voor zichzelf zorgen, alleen bij het baden heeft hij soms hulp nodig.

Hij doet actief mee met allerlei activiteiten zoals dansen en zingen.

Akshata

Akshata

Akshata is geboren op 28 november 2001.
Leek zij in eerste instantie verstandelijk wat achter, inmiddels is het één van de slimste meiden die er rondlopen!
In het begin kon zij vanwege een hoog gehemelte niet normaal eten en slikken. Inmiddels gaat dat stukken beter.

Ze heeft haar opleiding afgerond en gaat nu naar College waar ze ‘Home Science’ studeert aan de Arts Faculty. Ze heeft veel talent en wil graag nieuwe dingen leren. Ze maakt prachtige sieraden die verkocht worden tijdens speciale gelegenheden.

Zuben

Zuben

Zuben is geboren op 4 december 1991.
Hij is verstandelijk beperkt en had vroeger geregeld last van woede aanvallen die hij gelukkig steeds beter kan sturen en die inmiddels voor zowel hemzelf als zijn omgeving redelijk hanteerbaar zijn geworden.
Hij houdt van techniek en van het helpen bij het repareren van dingen. Hij draagt ook graag de boodschappen. Van televisie en muziek houdt hij minder! Hij zoekt af en toe heel bewust even de rust op omdat hij daar behoefte aan heeft.
Zuben is ook een knuffelaar en vindt het fijn om bij de begeleiding te zijn.  Hij heeft gedurende de dag ondersteuning nodig bij de dingen die hij doet. Zuben heeft epilepsie en ondervindt daar van tijd tot tijd behoorlijke hinder van. Ook is hij de laatste jaren achteruit gegaan in z’n lopen. Hij krijgt dagelijks fysiotherapie. Op Umang heeft hij zijn eigen plek, zijn eigen ritme, zijn eigen klussen en hij is er helemaal tot bloei gekomen.

Payal

Payal

Payal is geboren op 15 juli 1990.
Ze heeft enige gezondheidsproblemen en is licht verstandelijk beperkt.  Payal heeft een schooldiploma en kan lezen en schrijven en ze spreekt Engels.

Zij houdt van sporten is daar ook echt erg goed in! Soms doet ze mee aan sportwedstijden voor gehandicapte kinderen en ze heeft hierin flink wat prijzen gewonnen, zelfs eentje van de Special Olympics!!!
Ze is super enthousiast en is graag overal bij.  Payal is een harde werker en helpt mee op Umang zoveel ze kan, voornamelijk in de keuken maar ook op het land. Verder helpt ze haar medebewoners waar nodig. Ze kan veel en is dus een graag geziene assistent van iedereen. Payal is een echte grappenmaker en houdt ook van dansen wat ze overigens erg goed kan.

Ze kan ook erg mooi tekenen, bijvoorbeeld de warli figuren, en ze maakt prachtige rangolis van poeder op de grond.

Pooja

Pooja

Pooja is geboren op 7 februari 1989. Zij heeft een beenlengte verschil waardoor ze hinder ondervindt bij het lopen; ze heeft hiervoor haar dagelijkse fysiotherapie-oefeningen.
Ze is verstandelijk licht beperkt maar kan met de juiste begeleiding zichzelf goed redden.
Ze is dol op kleding, make-up, muziek en films: dol ook op meiden-dingen.
Pooja heeft met de sieraden die zij maakt al eens een prijs gewonnen!
Verder houdt ze van gezelligheid en is graag in het gezelschap van haar medebewoners en begeleiders op Umang.
Pooja kan goed borduren en sieraden maken en de designs op de diwalischaaltjes zijn o.a. door haar ontworpen. Ze is dol op Bollywoordfilms en sterren en kan goed dansen. Pooja helpt regelmatig mee in de keuken en zorgt voor thee en andere dranken voor haar medebewoners gedurende de dag.Pooja

Udyogi

Udyogi

Udyogi is geboren op 23 maart 1999. Zij lijdt aan het (aangeboren) Klippel Trenaunay Weber syndroom dat helaas nooit in beginstadium behandeld is waardoor zij een zeer ernstige vergroeiing van haar linker been had. Deze was doordat haar aders erg uitgezet waren en vanwege een ernstige overgroei van bot en weke delen enorm groot, dik en zwaar.
Udyogi is in april 2008 geopereerd aan haar been. Helaas was er geen andere mogelijkheid dan het been te amputeren.

Udyogi doet het geweldig! Ze heeft haar opleiding afgerond en gaat nu naar College waar ze ‘Home Science’Arts studeert; daarnaast volgt ze nog lessen in Hindi.

Ze helpt de jongere kinderen met eten, speelt met ze en onderneemt allerlei activiteiten. Ze wordt 18 in maart en mag dan niet langer op Bal Anand wonen als ‘kind’. Ze wordt dan ingezet als assistent in opleiding van de superintendent, daarmee verdient ze kost en inwoning en een klein salaris. Zo kan ze haar opleiding afronden en uitgroeien tot een zelfstandige jonge vrouw die zichzelf kan onderhouden.

 

Vanita

Vanita

Vanita is geboren op 15 april 1995. Zij is verminkt in haar gezicht en is verstandelijk gehandicapt.
Ze is erg in zichzelf gekeerd. Ze is wel graag onder de mensen overigens.
Haar zelfredzaamheid is beperkt, ze heeft met veel dingen hulp en begeleiding nodig.
Je moet alles vaak herhalen tegen haar omdat ze niet altijd goed luistert…Oost-Indisch doof?

Ze kan wel steeds meer dingen zelf. De stappen die ze maakt in haar ontwikkeling zijn klein maar langzamerhand komt ze er wel. Vanita woont op Umang sinds 2014, ze helpt soms mee in de tuin, bladeren in een emmer doen. Ze heeft echter veel stimulans nodig.

Vanita houdt enorm van lekker eten en van dansen.

 

Usha

Usha

Usha, ook een van de oudere ‘kinderen’ van het project.
Zij is geboren op 8 november 1987. Ze is verstandelijk beperkt en kon tot voor kort niet lopen vanwege lichamelijk problemen.
Door wilskracht èn de kans die ze kreeg een operatie aan haar benen te ondergaan kan ze nu met een looprek redelijk lopen! Ze moet hiervoor wel elke dag haar oefeningen doen, hier is ze af en toe een beetje lui in. De belasting voor haar knieen werd wat hoog zodat ze tegenwoordig voor een groot deel in een rolstoel zit. Lopen doet ze s morgens vroeg iedere dag van 8.00-8.30 uur en ze krijgt elke dag fysiotherapie. Usha vindt het geweldig op Umang.
Verder vind ze het heerlijk om echte meidendingen te doen, mooie kleren aan, nagellak op, lippen stiften. Ze wast haar eigen kleren en helpt mee met het maken van de diwalischaaltjes die verkocht worden. Ze draagt altijd een corset (orthopedisch hulpmiddel).

Sujeet

Sujeet

Sujeet is geboren op 25 juli 1988. Ook hij hoort bij de oudere kinderen.
Hij is verstandelijk gehandicapt en een wat stille jongen.
Zijn bewegingen zijn verbetert door therapie. Hij houdt van dansen en films kijken en hij kan erg lachen als iets niet goed gaat. Zijn taken op Umang vervult hij met veel verantwoordelijkheid en hij wil daarbij niet geholpen worden. Sujeet is een bewoner van het eerste uur op Umang en is daar erg gelukkig!

Hij kan goed Hindi liedjes zingen en spreekt ook een beetje Engels.

Shalaka

Shalaka

Shalaka is geboren op 27 augustus 2001.  Op 10 januari 2002 is ze in Bal Anand gekomen. Ze is blind en daarbij verstandelijk zeer beperkt. Ze maakt contact en lacht als ze je voelt of wanneer je contact met haar maakt. Ze houdt erg van muziek luisteren.
Ze is volledig afhankelijk van de verzorgers. Ze geeft aan dat ze honger heeft door te huilen; ze kan half zittend eten en vindt alles lekker.
Ze gaat regelmatig naar het ziekehuis voor fysiotherapie; daardoor kan ze nu langer achter elkaar zitten. Ze kan ook haar handen beter bewegen en ze glimlacht bijna altijd.

Vivek

Vivek

Toen hij nog erg klein was is Vivek door de politie van de spoorwegen gevonden op één van de perrons.
Zij hebben hem toen naar Bal Anand gebracht (21 juli 2006). Hij is nu 14 jaar oud.
Vivek heeft verschillende beperkingen. Zo is hij verstandelijk beperkt en kan hij niet praten waardoor hij moeilijk dingen duidelijk kan maken aan anderen. Maar ook heeft hij spasmen waardoor hij ook veel fysieke dingen niet kan.
Vivek leeft helemaal op wanneer hij wat aandacht krijgt en vooral wanneer hij in de rolstoel mee naar buiten mag!

Hij is volledig afhankelijk van de verzorgers; hij eet alleen gemalen voedsel. Hij heeft tegenwoordig fysiotherapy in het KJ Somaiya ziekenhuis; hij is nu minder stijf in z’n ledematen. Vivek geniet erg van uitjes zoals een picnic in de buitenlucht.

Rushika

Rushika

Rushika is geboren op 24 augustus 1989.
Haar verstandelijke vermogens zijn licht verstandelijk beperkt en er zijn veel dingen die zij uitstekend kan.  Ze houdt erg van dansen, films en muziek. Op Umang heeft ze veel verantwoordelijkheden en ze werkt hard. Haar grote liefde is voor dieren en met name voor de honden.
Daarnaast helpt graag mee in de keuken en op het land. We moeten soms zelf even stop zeggen zodat ze ook met de andere meiden wat leuks kan doen, ze voelt zich erg verantwoordelijk voor alles.  Usha hoort ook bij de oudere ‘kinderen’ van het project.

Razia

Razia

Razia is geboren op 28 februari 1982. Zij is de oudste van de Umang bewoners.
Ze is verstandelijk gehandicapt en heeft beperkte vaardigheden. Maar de vaardigheden die ze heeft benut ze ten volle.
Razia is een vrolijke dame die zich erg thuisvoelt op Umang en de mensen en medebewoners daar als haar echte familie beschouwt.
Razia is op Umang geweldig opgebloeid en ook met sprongen vooruit gegaan in haar ontwikkeling. Ze helpt mee in de tuin en veegt iedere dag het pad naar de slaapvertrekken. Ze houdt erg van zingen!

Meera

Meera

Meera is geboren op 17 februari 1994 en is autistisch. Meera is dol op zwemmen; dat vindt ze echt het mooiste dat er is! In het zwembad geniet ze met volle teugen.
Ook kan ze erg goed dansen en beleeft daar veel plezier aan. Ze is op haar best in een vertrouwde omgeving.
Wanneer ze ‘vreemde’ mensen aardig begint te vinden weet ze zich vaak geen houding te geven en wisselen slaan, knijpen en knuffelen elkaar in snel tempo af. Gelukkig is ook dit gedrag steeds beter corrigeerbaar. Meera heeft zichzelf zodanig beschadigd in de afgelopen jaren dat ze nagenoeg blind is geworden. Ze kan regelmatig erg hard schreeuwen, de oorzaak daarvan is helaas niet altijd duidelijk.

Ze woont sinds 2012 op Umang waar ze gek is op de koeien en het erg fijn vindt om de kok Savrati te helpen met groente snijden en/of meelballetjes te maken voor de chapaties.

Mahesh

Mahesh

Mahesh is geboren op 31 januari 1999. Hij is volledig blind.
In het begin was hij doodsbang voor mensen maar inmiddels is hij vertrouwd met de mensen op hem heen. Hij houdt er ook van mee te gaan naar buiten.
Hij krijgt begeleiding om zoveel mogelijk zelf dingen te leren.
Mahesh heeft op een school voor blinden gezeten. Vanuit Bal Anand heeft hij touchtherapy gekregen omdat hij ook overgevoelig is voor aanrakingen. Deze is goed bij hem aangeslagen. Op Bal Anand heeft hij geleerd om zelfstandig naar het toilet te gaan en te eten. Het is een echte acrobaat die het heerlijk vindt om rond te springen en te klimmen. Mahesh woont sinds kort op Umang en is erg blij dat hij weer bij zijn grote vriendin Rushika woont die hem ook al begeleidde toen zij nog in bal Anand woonde.

Farooq

Farooq

Farooq is geboren in Juni 1990. Hij is lichamelijk gehandicapt en heeft enigzins moeite met leren. Farook heeft zijn diploma gehaald van het speciaal onderwijs.
Na een operatie kan hij zich met krukken redelijk voortbewegen. Eerder kon hij zich alleen ‘voortslepen’.
Hij is behoorlijk zelfstandig ondanks zijn handicap en hoewel hij op straat veel bekijks heeft door zijn manier van voortbewegen en praten is hij zelfverzekerd en vrolijk.
Hij spreekt heel behoorlijk Engels; hij geeft op Umang vaak de rondleidingen aan de gasten. Ook verkoopt hij in de Umangshop bijvoorbeeld het fruit dat geoogst is.
Farooq houdt tegenwoordig het nieuws goed bij en het is dan ook zijn taak om iedere ochtend na het ontbijt het wereldnieuws aan zijn medebewoners te vertellen!

Ekra

Ekra

Ekra is waarschijnlijk geboren in 1996.
Zij is een klein wonder; overgekomen uit een ander tehuis waar ze niet gelukkig was en veel problemen had maar in Bal Anand voelde ze zich helemaal thuis en daar is ze ontzettend opgebloeid.
Ze heeft een diploma van het speciaal onderwijs gehaald met de juiste begeleiding. Ekra is een slimme meid ondanks haar verstandelijke beperking. Ze kan zich zelfs verstaanbaar maken in het Engels.
Ze woont nu op Umang waar ze verschillende passende taken heeft. Ekra heeft moeite met het accepteren van haar lichamelijke handicaps en is zodoende zeer gemotiveerd om zelf te lopen. Het afgelopen jaar heeft ze met veel inzet van de caretakers, vrijwilligers en de fysio geleerd om achter een looprek te lopen zonder hulp! Ze is een vrolijke dame die graag grapjes maakt.

Bittoo

Bittoo

Bittoo is geboren in Juli 1990. Hij loopt verstandelijk wat achter maar doet het goed.
Hij houdt van sporten: zwemmen en dansen. Hij heeft hiermee ook al mooie prijzen gewonnen!
Bitto maakt het graag iedereen naar de zin en zodoende heeft hij de taak om alle gasten te voorzien van thee en dergelijke. Hij zorgt ervoor dat de openbare ruimtes schoon blijven en is de assistent huisschilder van Umang waar hij vanaf het begin woont.

Anu

Anu

Anu is geboren op 25 Juni 1996. Anu is een spontane dame die graag contact maakt met de leiding en met iedereen die op bezoek komt. Ze is dol op dansen, tekenen en kleuren. Ze is lekker eigenwijs en wil graag aandacht. Als de andere kinderen aandacht krijgen kan ze snel jaloers worden. Anu heeft gedragsproblemen en dat is voor haar maar ook zeker voor de andere kinderen en de leiding soms erg lastig.
Anu heeft eigen taken en houdt van een strakke dagstructuur. Ze kan hard werken en helpt veel mee op het land; o.a. onkruid wieden en zaden planten. Ze woont sinds 2013 op Umang waar ze lekker de ruimte heeft om rond te lopen, daarvoor woonde ze op Bal Anand.

Aarti

Aarti

Aarti is geboren op 11 Oktober 1992. Zij is zwaar verstandelijk gehandicapt maar heeft desondanks toch veel dingen geleerd. Ze kan zichzelf aankleden, kan zelf eten en kan ook kleine opdrachten uitvoeren. Zo heeft ze bijvoorbeeld geleerd om de bekers en borden naar de keuken te brengen na iedere maaltijd. Ze vindt het heerlijk om buiten te zijn. Op het oog lijkt ze nauwelijks conctact te kunnen maken maar ze reageert erg positief op wat individuele aandacht. Ze is meestal rustig aanwezig en de andere jongeren helpen haar met van alles en nog wat.
Ze is het gelukkigst wanneer ze lekker in haar eigen wereldje kan zijn met een speeltje in haar hand.
Aarti woont op Umang en is daar helemaal in haar element!

Uma

Uma

Uma is geboren op 8 september 2007. Sinds 2013 woont ze op Bal Anand. Ze is erg slechthorend; met behulp van gehoorapparaten en logopedie heeft ze geleerd om zich redelijk verstaanbaar te maken. Ze gaat naar een speciale school voor kinderen met hoor- en spraakproblemen waar ze het uitstekend doet.

Ze is een slim, vrolijk en energiek meisje dat heel goed is in taal en het erg leuk vindt om op de computer te werken.

Vishal

Vishal

Vishal is geboren op 21 februari 2003. Hij is blind en zowel geestelijk als lichamelijk beperkt en totaal afhankelijk.
Ook voor Vishal zal dus onze aandacht voornamelijk uitgaan naar het ontwikkelen van activiteiten in Bal Anand.
Vishal is een hele vrolijke jongen die het uitschatert als je hem wat aandacht geeft. Hij leert nu om rechtop zittend te eten. Dit gaat heel goed, in het begin werd het een hele kliederboel en nu zit hij, zonder de hulp van anderen rechtop tegen de muur als hij moet eten.

Kom jij ons helpen? Doneer of help als vrijwilliger hier in Nederland of in India. Doe vandaag nog met ons mee!

Bellen kan ook: ? 06 12 34 56 78

Pin It on Pinterest

Share This